Kategoriat
hius- ja kauneusala

Viihdettä parturintuoliin

Tärkeintä parturikampaamon asiakkaalle on että hän saa kauniin, itselleen sopivan kampauksen. Koko asiakaskokemus on kuitenkin paljon muutakin helposta varausprosessista sujuvaan maksutapahtumaan. Tällaisesta kokonaisuudesta käytetään yleisesti nimitystä palvelumuotoilu.

Yksi osa asiakaskohtaamista on odottelu. Ihmiset kampaamossa ja kauneushoitolassa saattavat saapua ajoissa ja istuskella odottamassa vuoroaan. Myös eri työvaiheisiin saattaa sisältyä tyhjiä hetkiä, kestäväthän suurimmat hiusmuutokset jopa tunteja.

Tästä voi tehdä miellyttävämpää panostamalla tiloihin ja asiakkaille tarjottavaan oheistoimintaan. Tällaista voivat olla lukemiset, pelit ja muu elektroninen viihde sekä pienet tarjottavat.

Lehdet ja kirjat

Lehdet kuuluvat kiinteästi suomalaiseen kampaamoon. Perinteisesti itse parturi-kampaaja on tuonut edelliset numerot kotoaan mukaan. Löytyy Apu, Kotiliesi ja miehille Tuulilasi. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa, sikäli kun asiakkaat niitä tykkäävät lukea.

Mutta onko hiirenkorville kaluttu lehtipinkka kuitenkaan kovin houkutteleva? Miltä se näyttää osana muuten tarkkaan harkittua sisustusta ja kampaamon imagoa?

Lehdissä kannattaa ehkä panostaa määrän sijaan laatuun. Valikoituja, tyylikkäitä muoti- ja lifestyle-lehtiä jotka painottuvat kauniisiin kuviin tekstin sijaan. Harvapa jaksaa tai ehtii kuitenkaan kokonaista novellia lukea.

Myös laadukkaat sohvapöytäkirjat ovat sekä viihdettä että kaunis sisustuselementti. Tässä muutama kirjaidea:

  • The Barber Book, Phaidon. Kuuluisan taidekirjojen kustantajan kirja jossa kerrotaan etenkin klassisista miesten kampauksista, kuvien kera tottakai.
  • Hair: Fashion and Fantasy, Laurent Philippon. Upea, 250 kuvan kokoelma hiusmaailman legendoilta ja huippuluokan valokuvaajilta.
  • Hair, John Barret. Kuvia muodin ja viihteen ikoneista ja heidän hiustyyleistään viime vuosisadan alkupuolelta nykypäivään.

Elektroninen viihde ja pelit

tabletti mobiilipelaaminen

Asiakkailta löytyy toki viihdettä omasta taskusta, ja moni viettääkiin joutohetken omaa kännykkää selailemalla. Tabletin isommalla näytöllä uutisten lukeminen tai videoiden katselu on kuitenkin mukavampaa.

Jotkut kampaamot ovatkin hankkineet niitä asiakkaiden käyttöön. Tällaiseen netin selailuun riittää hyvin myös edullisempi perusmalli. Tabletilla onnistuu myös selainpohjaisten pelien pelaaminen, mikä on aikuisillekin hauskaa ajanvietettä.

Jännitystä saa vielä lisää laittamalla vähän rahaa peliin. Nykyisin uusimmilla nettikasinoilla pääsee pelaamaan nopeasti ilman rekisteröitymistä joten pieni pelisessio onnistuu myös kampaamokäynnin aikana.

Vaikka Suomessa mobiililaajakaista toimii pääsääntöisesti hyvin, on wifin tarjoaminen kuitenkin edelleen monen asiakkaan arvostama palvelu. Yleensä yrityksen laajakaistan verkko riittää hyvin useammallekin käyttäjälle, kunhan antenni on oikein sijoitettu.

Pienet tarjottavat

Hygieniavaatimukset asettavat tiettyjä rajoja siihen mitä parturissa voi tarjoilla, ja eipä hiuspölyn keskellä mitään lounasravintolaa kannata pyöritääkään.

Pieni tarjottava voi kuitenkin tehdä asiakaskokemuksesta erityisen. Kahvi maistuu suomalaisille tottakai, mutta jos teemana on vaikkapa ekologisuus, voi tätä vahvistaa tarjoamalla esimerkiksi lähellä tuotettua yrttiteetä.

Alkoholilainsäädännön myötä tuli mahdolliseksi saada anniskelulupa myös ei-niin-perinteisiin paikkoihin kuten elokuvateatteriin. Ja muutama kampaamokin on tähän ryhtynyt. Ainakin Redi-kauppakeskuksessa yksi yrittäjä tarjoaa veloituksetta lasin alkoholijuomaa palvelun yhteydessä.

Edelleen tähän tarvitaan kuitenkin anniskelulupa joka taas vaatii että paikalla on koulutettu vastaava hoitaja. Mutta jos anniskelupassi löytyy niin voihan tätä testata.

Kohti kokonaisvaltaista kokemusta

Palvelumuotoilussa korostuu huomion kiinnittäminen myös melko pieniin yksityiskohtiin, vaikka kokonaisuus on aina pidettävä mielessä.

Kuten jo alussa todettiin, on huomion keskipisteessä edelleen aina itse hiukset ja kauneus. Niiden vuoksi asiakas on kuitenkin paikalle tullut. Pienten ekstrojen avulla voi kuitenkin erottua joukosta.

Vastineena sille että ylimääräiseen palveluun voi joutua panostamaan jonkin verran aikaa ja rahaa, on näin mahdollista kilpailla myös muulla kuin pelkällä hinnalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *